Πολιτικό καφενείο

"Ο Μεγάλος Ανατολικός"

Βολές στην επικαιρότητα

Πρότεινε αυτήν την σελίδα 

Forum

Επικοινωνία

Βιβλίο επισκεπτών

Συνεργάτες

Σύνδεσμοι

  Webmaster: Δημήτρης  

Ανάλυση οθόνης 800Χ600   

Οργάνωση θεμάτων: Βήχος Παναγιώτης   

  Καθημερινή ανανέωση.                                         Αποστολή άρθρων στην: Συντακτική επιτροπή                 Τελευταία ενημέρωση 30 Αυγ 2002

 

Θέμα

Διάφορες Απόψεις Επισκεπτών μας

 

Αρχείο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

ΠΙΑΝΟΥ

ΣΥΝΘΕΣΑΙΖΕΡ

Για μικρούς, αρχάριους

Για μεγάλους, προχωρημένους

ΕΙΔΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ

ΓΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΚΜΑΘΗΣΗ

Από τον Μουσικοσυνθέτη

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΗΧΟ

τηλ. 0109515573 κινητό 0946205678

Δημοσθένους 115 Καλλιθέα 17672

 

 

Η σκοτεινή πλευρά του «ενεργειακού οράματος»…

Η Καβάλα είναι εδώ και δεκαετίες αποδέκτης υψηλής θαλάσσιας και αέριας ρύπανσης, που προέρχεται κύρια - αλλά όχι αποκλειστικά - από την λειτουργία δύο μεγάλων χημικών βιομηχανιών, της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων και της μονάδας άντλησης και επεξεργασίας πετρελαίου της Kavala Oil.

Στο πλαίσιο ενός πολυδιαφημισμένου «ενεργειακού σχεδίου» - που προωθείται όλως εσπευσμένα από τα αρμόδια υπουργεία και την Περιφέρεια - έρχονται να προστεθούν νέες ρυπογόνες και εξαιρετικά επικίνδυνες μονάδες, όπως: «Δάσος» από δεξαμενές καυσίμων στη λιμνοθάλασσα της Βάσοβας, υποθαλάσσια αποθήκη φυσικού αερίου νότια του κόλπου της Καβάλας, τρεις μεγάλοι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί (440 MW ο καθένας) με φυσικό αέριο εντός των εγκαταστάσεων της Β.Φ.Λ., σταθμός συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας από τον Όμιλο Μυτιληναίου κ.α.

Τι κρύβεται όμως στη σκοτεινή πλευρά του «ενεργειακού οράματος»; Παρανομίες, παρατυπίες, τεράστιοι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι και πολλά - πολλά κέρδη για τους επίδοξους «επενδυτές»… Πρόκειται σαφώς για μονάδες, που προσφέρουν μηδαμινές θέσεις εργασίας, οδηγούν σε περιβαλλοντική και κοινωνική αποσύνθεση και δεν εξυπηρετούν παρά μόνο τα συμφέροντα των ισχυρών του πετρελαίου και το εθνικό «όραμα» της οικονομικής διείσδυσης στα Βαλκάνια.

Η κυβέρνηση χέρι - χέρι με τις πετρελαϊκές εταιρίες

Πρώτες σέρνουν τον χορό οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες, που ήδη έχουν εξασφαλίσει τις εγκρίσεις που απαιτούνται με πλάγιες μεθοδεύσεις και παρατυπίες. Παρακάμπτοντας τα διστακτικά όχι του Νομαρχιακού Συμβουλίου Καβάλας, οι εταιρίες απευθύνονταν στην Περιφέρεια ΑΜΘ, η οποία λειτουργώντας ως το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας, ενέκρινε αφειδώς και αβασάνιστα Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, την μία μετά την άλλη. Το μόνο πρόβλημα πλέον για τους ισχυρούς του πετρελαίου είναι το που θα εγκαταστήσουν τα αγκυροβόλια, διότι προφανώς ο θαλάσσιος χώρος δεν επαρκεί για τόσες εταιρίες και τόσο συχνή κυκλοφορία δεξαμενόπλοιων. Πάντως, τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας καταβάλουν κοπιώδεις προσπάθειες να βρουν την λύση για τους «επενδυτές».

Ενδεικτικό και μόνο των όσων συμβαίνουν είναι η σύσκεψη που είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη 18 Ιουλίου, στο Υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να εξευρεθεί λύση για τα αγκυροβόλια, με την συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων πετρελαϊκών εταιριών, αλλά κανενός εκπροσώπου ή φορέα της Καβάλας. Μάλιστα, όπως αποκάλυψαν οι τοπικές εφημερίδες, το σχετικό ενημερωτικό Δελτίο δεν στάλθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά από τα γραφεία της Motor Oil!

Τελικά, η σύσκεψη αναβλήθηκε μετά από «έκτακτο κώλυμα», που επικαλέστηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αγραφιώτης, όταν έμαθε ότι είχαν κατεβεί στην Αθήνα και σκόπευαν να παραβρεθούν έστω και απρόσκλητοι, ο νομάρχης Καβάλας Θόδωρος Καλλιοντζής και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, Γιάννης Στυμπίρης.

Στην αναμπουμπούλα χάρηκαν κι άλλοι λύκοι

Εν τω μεταξύ, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το θρίλερ με τις δεξαμενές καυσίμων, άρχισε να ξεδιπλώνεται άλλο ένα επενδυτικό σχέδιο - «μαμούθ» από μια αλλόκοτη «κοινοπραξία», στην οποία μετέχει η Γαλλική Κρατική Εταιρεία Ηλεκτρισμού, ο όμιλος του Σωκράτη Κόκκαλη και η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων.

Τί σκοπεύουν να κάνουν; Να εγκαταστήσουν στον χώρο που εδώ και 40 χρόνια λυμαίνεται και ρυπαίνει ανεξέλεγκτα η Βιομηχανία Λιπασμάτων, τρεις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες με φυσικό αέριο, τεράστιας δυναμικότητας (συνολικά 1,3 GW, περίπου όσο ένα πυρηνικό εργοστάσιο!) και ένα σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου, που θα διακινεί 2,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα καυσίμου, τον χρόνο! Υπολογίζεται ότι η σχεδιαζόμενη μονάδα θα εκλύει (στο ήδη προβληματικό περιβάλλον της περιοχής) έναν τόνο αζωτοοξειδίων ημερησίως, ενώ 25.000 τόνοι ζεστού νερού (35ο C) θα χύνονται κάθε ώρα στον κόλπο της Καβάλας, προκαλώντας σοβαρή θερμική ρύπανση, ευτροφισμό και υποβάθμιση της θαλάσσιας ζωής. Επίσης, πολλά ακόμη ζητήματα παραμένουν αδιευκρίνιστα, όπως ότι η παραγωγή θα γίνεται «εναλλακτικά» με καύση ντήζελ…

Χωρίς σαφείς απαντήσεις για όλα αυτά και χωρίς καμία επίσημη μελέτη (περιβαλλοντικών επιπτώσεων ή επικινδυνότητας), οι διευθύνοντες της Β.Φ.Λ. εισέβαλαν πραγματικά ως αφέντες στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, για να ζητήσουν την αλλαγή χρήσης μεγάλων εκτάσεων - γύρω από την ήδη υπάρχουσα βιομηχανία - προκειμένου να καταστεί εφικτή η εγκατάσταση των τριών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων. Χρησιμοποιώντας το γνωστό «δόλωμα» των θέσεων εργασίας, σαν χρωματιστά γυαλάκια σε ιθαγενείς, εξασφάλισαν την θετική γνωμοδότηση του Δ.Σ., με ψήφους 20 υπέρ και 6 κατά.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η σχεδιαζόμενη μονάδα, παρά το πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα μέγεθος της, δεν προβλέπεται ούτε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ενέργειας, ούτε στο Γ’ ΚΠΣ, ούτε σε κανέναν άλλα επίσημο πολιτικό σχεδιασμό, ούτε και αναφέρεται σε κάποιο από τα ειδικά τεχνολογικά περιοδικά της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα…

Πέντε λόγοι για να αποτρέψουμε την εγκατάσταση

των δεξαμενών καυσίμων

1) Στις 16 δεξαμενές που λειτουργούν αυτή την στιγμή (4 της Kavala Oil και 12 της REVOIL) πρόκειται να προστεθούν άλλες 8 από την επέκταση της REVOIL, 10 από την Motor Oil, 10 από την Αιγαίο Oil και 20 από την Leon Gaz, οπότε φτάνουμε αισίως τις 64! Τεράστιες ποσότητες βενζίνης, πετρελαίου, μαζούτ, ασφάλτου και υγραερίου θα μεταφέρονται, θα αποθηκεύονται και θα διακινούνται από την περιοχή της Βάσοβας.

Κι αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς υπάρχουν κι άλλες ακόμη εταιρίες που ήδη αγόρασαν εκτάσεις και… περιμένουν στην γωνία. Κι όπως δείχνει και το παράδειγμα της Revoil, αναπόφευκτα κάποια στιγμή όλες αυτές οι μονάδες θα αρχίσουν να πολλαπλασιάζουν τον όγκο και την χωρητικότητα τους, αφού τα πετρελαϊκά συμφέροντα είναι εκ των πραγμάτων επεκτατικά και ανταγωνιστικά, πόσο μάλλον όταν στοχεύουν στον νέο-αποικισμό της κατεστραμμένης βαλκανικής χερσονήσου. Το υποτιθέμενο «όφελος» για την περιοχή θα είναι κάποιες ελάχιστες θέσεις εργασίας, όχι περισσότερες από 5 ή 6 σε κάθε μονάδα, ενώ την ίδια ώρα οδηγούνται σε αδιέξοδο περίπου 1000 εργαζόμενοι στην παράκτια αλιεία και εκατοντάδες άλλοι στις ιχθυοκαλλιέργειες, τις οστρακοκαλλιέργειες και τον τουρισμό.

2) Μια τέτοια συγκέντρωση καυσίμων θα προκαλέσει ραγδαία υποβάθμιση του περιβάλλοντος της περιοχής, καθώς θα υπάρχουν σημαντικές εκπομπές υδρογονανθράκων - αυτό άλλωστε αναφέρεται και στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των ίδιων των εταιριών - αλλά και υγρά και στερεά απόβλητα, από το πλύσιμο των δεξαμενών, τα οποία θα χύνονται στην θάλασσα. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί σε αντίστοιχες μονάδες ότι πάντα υπάρχουν διαρροές πετρελαιοειδών προς το υπέδαφος και τα υπόγεια νερά.

3) Η συσσώρευση των αποθηκών καυσίμων σε περιορισμένο χώρο - και μάλιστα πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές και σε παραγωγικές ανθρώπινες δραστηριότητες - καθώς και ο αντίστοιχος συνωστισμός δεξαμενόπλοιων στον κόλπο της Καβάλας αυξάνουν σοβαρά την πιθανότητα ενός μεγάλου πετρελαϊκού ατυχήματος. Ένα τέτοιο ατύχημα, που είναι στατιστικά βέβαιο ότι θα συμβεί κάποτε σε μία από τις μονάδες, θα πυροδοτήσει και όλες τις γειτονικές εγκαταστάσεις (φαινόμενο γνωστό ως «ντόμινο»), οδηγώντας σε ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή και πολύ πιθανόν σε ανθρώπινες απώλειες.

4) Η εγκατάσταση των δεξαμενών μεθοδεύεται με πλάγιους τρόπους, άναρχα, χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό και χωρίς μηχανισμούς ελέγχου της ρύπανσης. Το παρανοϊκό είναι ότι οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της κάθε πετρελαϊκής εταιρίας εξετάζονται - και τελικά εγκρίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες - μεμονωμένα, σημειακά και αποσπασματικά. Ουδέποτε λήφθηκε υπόψη η συνολική επιβάρυνση που θα υποστεί το περιβάλλον και οι πολλαπλασιαστικοί κίνδυνοι που προκύπτουν!

Επιπλέον, η εγκατάσταση των δεξαμενών στηρίζεται σε ένα αληθινό νομικό… «καλλιτέχνημα»: Στην απαρχαιωμένη ΚΥΑ 2659/80, που χαρακτηρίζει την περιοχή των λιμνοθαλασσών της Βάσοβας, ως ζώνη όπου μπορούν (υπό όρους) να εγκατασταθούν βιομηχανίες υψηλής όχλησης. Όμως η ΚΥΑ αυτή, εκτός από αναχρονιστική και επικίνδυνη, είναι και τυπικά ανίσχυρη, αφού καταργήθηκε από μια σειρά μεταγενέστερων νομικών και πραγματικών γεγονότων!

5) Η περιοχή που προορίζεται για την εγκατάσταση των δεξαμενών βρίσκεται στα όρια της β’ ζώνης προστασίας της Συνθήκης Ramsar. Παρά τις διαστρεβλωτικές προσπάθειες των πετρελαϊκών εταιριών, που στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων μιλούν για «βαλτώδεις εκτάσεις» και «μη άξιου λόγου βιότοπο», στην πραγματικότητα η λιμνοθάλασσα της Βάσοβας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του υγροβιότοπου του Νέστου, όπου φωλιάζουν ή διέρχονται πολλά είδη υδρόβιων πουλιών, και είναι εξαιρετικά σημαντική για την ιχθυοπαραγωγή,. Δεν είναι τυχαίο ότι όλη η περιοχή είναι ενταγμένη στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, που η επίσημη νομοθετική κατοχύρωση του σκοπίμως παραμένει για χρόνια στις καλένδες της ελληνικής κυβέρνησης.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

Η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας στην εγκατάσταση των δεξαμενών υπήρξε άμεση από την πρώτη στιγμή που άρχισαν να αποκαλύπτονται οι προθέσεις των πετρελαϊκών εταιριών.

Στις 30 Νοεμβρίου 1999 το Δημοτικό Συμβούλιο Χρυσούπολης ομόφωνα γνωμοδοτεί αρνητικά για τις επιχειρούμενες εγκαταστάσεις.

Από τον Ιούλιο του 2000 και μετά το ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας - Θράκης δημοσιοποιεί ανελλιπώς τις θέσεις του, σύμφωνα με τις οποίες η εγκατάσταση δεξαμενών γίνεται χωρίς κανένα χωροταξικό σχεδιασμό, βάσει της ΚΥΑ 2659/80, η οποία όμως έχει καταργηθεί από μεταγενέστερες νομικές πράξεις, αλλά και από τις πραγματικές αλλαγές που επήλθαν στη περιοχή και στον αναπτυξιακό της προσανατολισμό.

Στις 14 Οκτωβρίου 2000, εξαγριωμένοι οι κάτοικοι της Ν. Καρβάλης διαδήλωσαν κατά της συνεχιζόμενης υποβάθμισης του τόπου τους.

Την 1η Απριλίου του 2001 η Οικολογική Κίνηση και το Αυτόνομο Στέκι της Καβάλας οργάνωσαν ημερίδα για την ρύπανση του περιβάλλοντος και την αντίσταση των τοπικών κοινωνιών, με σημαντικότατη ανταπόκριση και συμμετοχή του κόσμου.

Τον Δεκέμβριο του 2001, περιβαλλοντικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, επαγγελματικά σωματεία, ομάδες και συλλογικότητες της πόλης καλούνται σε γενική συνέλευση και συστήνουν την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, με σκοπό να αντιδράσουν δυναμικά στις επιχειρούμενες εγκαταστάσεις, που θα οδηγήσουν τον τόπο σε πλήρη περιβαλλοντική και κοινωνική υποβάθμιση.

Αρχίζει έκτοτε μια εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών της Καβάλας και ένας επίπονος αγώνας για την συγκέντρωση όλων των επιστημονικών στοιχείων που θα ισχυροποιήσουν τα επιχειρήματα μας. Σήμερα υπάρχει πλήρης φάκελος, αλλά και 10.000 υπογραφές πολιτών που αντιδρούν.

Στις 20 Μαϊου, υπό την πίεση της αντίδρασης του κόσμου που ολοένα μεγαλώνει, ομόφωνα οι πολιτικοί, οικονομικοί και κοινωνικοί φορείς του Ν. Καβάλας - μεταξύ των οποίων ο Νομάρχης, ο βουλευτής Γιώργος Παναγιωτόπουλος, ο Δήμαρχος Καβάλας, το Τεχνικό Επιμελητήριο, το Εμπορικό Επιμελητήριο, το Οικονομικό Επιμελητήριο, το ΓΕΩΤΕΕ κ.α. - εξέφρασαν την αντίθεση τους στην επιχειρούμενη εγκατάσταση δεξαμενών. Ωστόσο, στις 24 Μαϊου, ο υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Άγγελου Τζέκη ξεκαθάρισε την πρόθεση της κυβέρνηση να εγκαταστήσει τις δεξαμενές και μάλιστα χαρακτήρισε ως βιομηχανική περιοχή «βαριάς όχλησης» μια τεράστια παραλιακή έκταση, που ουδέποτε έχει θεσμοθετηθεί ως τέτοια!

Στις 19 Ιουνίου, η Επίτροπος Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μ. Wallstrom απαντάει σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Μιχάλη Παπαγιαννάκη, σχετικά με τις «επενδύσεις» που σχεδιάζονται στην λιμνοθάλασσα της Βάσοβας: «Η λιμνοθάλασσα της Βάσοβας αποτελεί τμήμα του τόπου «Δέλτα του Νέστου και λιμνοθάλασσες της Κεραμωτής», που έχει προταθεί από την Ελλάδα υπό τον κωδικό GR 1150010, ως τόπος κοινοτικού ενδιαφέροντος δυνάμει της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 21ης Μαϊου 1992 σχετικά με την διατήρηση των φυσικών οικοτόπων (ενδιαιτημάτων) καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας. Ενόψει της ένταξης του εν λόγω τόπου στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο NATURA 2000, οι ελληνικές αρχές οφείλουν να μεριμνούν ώστε οι εκεί αναλαμβανόμενες δραστηριότητες να μην επιφέρουν την υποβάθμιση του…» Στη συνέχεια, αναφέρει και άλλες κοινοτικές οδηγίες που ενδεχομένως παραβιάζει η επιχειρούμενη εγκατάσταση των δεξαμενών (όπως η 96/82/ΕΚ για την αντιμετώπιση των κινδύνων μεγάλων ατυχημάτων σχετιζόμενων με επικίνδυνες ουσίες) και καταλήγει ζητώντας από τον κ. Παπαγιαννάκη να διαβιβάσει στην Επιτροπή όλες τις πληροφορίες που διαθέτει, προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές έρευνες.

Στις 31 Ιουνίου κατέφθασε στην Καβάλα ο Περιφερειακός Συντονιστής της Συνθήκης Ramsar για την Ευρώπη, Τομπίας Σάλατε. Κατά την διάρκεια της πενθήμερης επίσκεψης του είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή της Συνθήκης στον υγροβιότοπο του Νέστου - που παρεμπιπτόντως βρίσκεται στην Μαύρη Λίστα της Ramsar - και να επισκεφτεί την επίμαχη περιοχής της Βάσοβας. Ενώπιον του Νομαρχιακού Συμβουλίου και άλλων τοπικών φορέων, ο κ. Σάλατε επεσήμανε ότι η ενδεχόμενη εγκατάσταση δεξαμενών καυσίμων θα επιφέρει σοβαρούς περιβαλλοντικούς και κοινωνικο-οικονομικούς κινδύνους και ότι θα έπρεπε οπωσδήποτε να είχε ρωτηθεί το γραφείο της Ramsar.

Την Τρίτη 2 Ιουλίου, με κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε πορεία 500 περίπου Καβαλιωτών. Οι διαδηλωτές διέσχισαν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με μουσικές, σφυρίχτρες και πολύχρωμα πλακάτ, που έγραφαν μεταξύ άλλων:

 «Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη», «Ο κόσμος μας δεν είναι για πούλημα», «Η Βάσοβα ανήκει στα ψάρια και τα πουλιά, κάντε μπίζνες αλλού», «Τα δικαιώματα στην ζωή, στην εργασία και στο περιβάλλον είναι αδιαπραγμάτευτα», «Προστατέψτε τον Νέστο και τις λιμνοθάλασσες, το μέλλον μας θα έχει ξηρασία», αλλά και «Χειρότεροι εχθροί μας είναι οι εκπρόσωποι μας». Από τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν «Αν θέλουνε ανάπτυξη οι εκσυγχρονιστές, να κάνουν στις πισίνες τους τις δεξαμενές»!

ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Από τον Σεπτέμβριο προγραμματίζουμε δυναμικές παρεμβάσεις στα σχολεία, καθώς και την συνδιοργάνωση μαζί με άλλους τοπικούς φορείς ενός πανκαβαλιώτικου συλλαλητηρίου.

Εν τω μεταξύ, αναμένουμε όλοι την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο προσέφυγαν η βιομηχανία αλιπάστων «ΞΙΦΙΑΣ», που βρίσκεται ήδη στην επίμαχη περιοχή, και η Οικολογική Κίνηση Καβάλας, προσβάλλοντας κάποιες από τις πράξεις εγκατάστασης των πετρελαϊκών εταιριών.

 ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΒΑΛΑΣ 

"Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα της Καβάλας δημιουργήθηκε από κατοίκους και προσωπικότητες της περιοχής για να συντονίσουν τις κινητοποιήσεις και να κατατοπίσουν τους εργαζόμενους για τον αγώνα που διεξάγεται στην Καβάλα, για να μην εγκατασταθεί το "δάσος" από δεξαμενές καυσίμων στην λιμνοθάλασσα της Βάσοβας και να μην μετατραπεί η περιοχή σε "ενεργειακό κόμβο" για την εξυπηρέτηση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων" (Η Σ.Ε. του ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΦΕΝΕΙΟΥ)

 

από Μάιο 2002

Γράψε μια λέξη