Πολιτικό καφενείο

"Ο Μεγάλος Ανατολικός"

Βολές στην επικαιρότητα

Πρότεινε αυτήν την σελίδα 

Forum

Επικοινωνία

Βιβλίο επισκεπτών

Συνεργάτες

Σύνδεσμοι

  Webmaster: Δημήτρης  

Ανάλυση οθόνης 800Χ600   

Οργάνωση θεμάτων: Βήχος Παναγιώτης   

  Καθημερινή ανανέωση.                                         Αποστολή άρθρων στην: Συντακτική επιτροπή                 Τελευταία ενημέρωση 04 Σεπ 2002

 

Θέμα

Διεθνή

 

Αρχείο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

ΠΙΑΝΟΥ

ΣΥΝΘΕΣΑΙΖΕΡ

Για μικρούς, αρχάριους

Για μεγάλους, προχωρημένους

ΕΙΔΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ

ΓΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΚΜΑΘΗΣΗ

Από τον Μουσικοσυνθέτη

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΗΧΟ

τηλ. 0109515573 κινητό 0946205678

Δημοσθένους 115 Καλλιθέα 17672

 

ΗΠΑ

ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

Παρά τις αντιδράσεις που συναντά η πολιτική Μπους

Η ιμπεριαλιστική εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ καθιστά ζήτημα άμεσης προτεραιότητας τη συγκρότηση ενός αντιπολεμικού κινήματος που θα είναι γειωμένο στους χώρους εργασίας, θα θέτει το αίτημα της αποχώρησης της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και της αδρανοποίησής της απέναντι στην επικείμενη σφαγή.

Γ.Α.

Η πραγματοποίηση της απειλής επέμβασης των HΠΑ στο Ιράκ, μετά τις ανεπίσημες συμφωνίες που έγιναν (σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου) μεταξύ των ΗΠΑ και των δύο κουρδικών οργανώσεων στις οποίες ηγούνται οι Ταλαμπανί και Μπαρζανί, φαίνεται να πλησιάζει, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν μεταξύ των "συμμάχω" του Μπους στην Ε.Ε. αλλά και μέσα στις ΗΠΑ.

Οι συνθήκες όμως μέσα στις οποίες "ωριμάζει" ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχουν αλλάξει πολύ από το 1991 και νέα "στοιχεία" άρχισαν να εμφανίζονται

Νέα Εξτρατεία κατά Ιράκ. Η επόμενη πού;

πίσω από την αναταραχή στην τιμή του πετρέλαιου, που παίρνει την ανηφόρα καθώς πυκνώνουν τα σύννεφα μιας επέμβασης. Ενα από τα νέα στοιχεία που διαμορφώνουν την νέα κατάσταση φαίνεται να συνδέεται με μια σημαντική στροφή αφ΄ ενός στην πλευρά των αραβικών πετρελαιοπαραγωγών χωρών και αφ΄ ετέρου στην πλευρά των ΗΠΑ. Η οικονομική ύφεση και η παρατεταμένη χρηματιστηριακή αλλά και νομισματική κρίση έχει προκαλέσει μια σειρά αλλαγών στους προσανατολισμούς των δύο "συμμαχικών" μέχρι σήμερα πλευρών, των ΗΠΑ και των ομάδων πολιτικής και οικονομικής εξουσίας των χωρών του Κόλπου και κυρίως της Σαουδικής Αραβίας.

Από την μια πλευρά, οι χώρες του Κόλπου, λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και των αλλαγών που έχουν γίνει στην περιοχή αυτή μετά τον πόλεμο του Κόλπου, βρίσκονται υποχρεωμένες να επαναφέρουν στις οικονομίες τους ένα σημαντικό μέρος των επενδύσεων ύψους περίπου 700 δισ. δολ. που διατηρούσαν μέχρι σήμερα κυρίως στις αγορές των ΗΠΑ σε μετοχές, ομόλογα και ακίνητα. Στην Σαουδική Αραβία, τα επόμενα χρόνια, πρόκειται να δαπανηθούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για υποδομές περισσότερα από 170 δισ. δολ., την ίδια στιγμή τα τελευταία χρόνια η Σαουδική Αραβία αλλά και άλλες χώρες του Κόλπου έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν προβλήματα στον ισοσκελισμό των προϋπολογισμών τους.

H άσχημη αυτή κατάσταση έχει επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι οι απώλειες των επενδύσεων στην Γουώλ Στρήτ έχουν φθάσει σε τρομακτικά ύψη, καθώς περίπου το 45% των επενδύσεων χαρτοφυλακίου των πετροδολλαρίων βρισκόταν στην Γουώλ Στρήτ και στον Nasdaq...Αναλυτές παρατηρούν ότι μια σειρά αποφάσεων για πάγωμα λογαριασμών και επενδύσεων πολιτών ή τραπεζών από την περιοχή του Κόλπου στις ΗΠΑ, λόγω του ότι έχουν χαρακτηρισθεί ως "ύποπτοι" για ξέπλυμα χρήματος για λογαριασμό τρομοκρατικών οργανώσεων (Αλ Κάϊντα, κλπ), έχουν αρχίσει να κάνουν επιφυλακτικούς πολλούς άραβες επενδυτές οι οποίοι στρέφονται σε επενδύσεις στο ελβετικό φράγκο και το ευρώ.

Στην εικόνα αυτή έχει προστεθεί και το γεγονός ότι οι χώρες του Κόλπου μαζί με την Κίνα έχουν αρχίσει να γίνονται οι μεγαλύτεροι αγοραστές ευρώ. Αναλυτές επενδυτικών οίκων στην Νέα Υόρκη αποδίδουν ένα σημαντικό μέρος της ενίσχυσης του ευρώ στην μετατροπή πετροδολλαρίων σε ευρώ... Η τάση αυτή ενισχύεται τώρα περισσότερο και από την πτώση του δολλαρίου. Παράλληλα το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε μερική μετατροπή της αγοράς πετρελαίου σε ευρώ αντί για δολλάρια κερδίζει έδαφος και βρίσκεται πλέον στην ημερήσια διάταξη. Ολα αυτά βέβαια έχουν μεσολαβήσει από τον πόλεμο του Κόλπου μέχρι σήμερα και έχουν δόσει νέο περιεχόμενο στην παραδοσιακή πλέον "αντι-Σαντάμ" καμπάνια της οικογένειας Μπους...

Ταυτόχρονα οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες οι οποίες διαθέτουν μεγάλες προσβάσεις στον Λευκό Οίκο έχουν "αναπροσαρμόσει" την στρατηγική τους. Ο έλεγχος των τιμών του "μαύρου χρυσού" είναι πλέον μια πιό πολύπλοκη υπόθεση από ότι ήταν την δεκαετία του 80 και του 90 καθώς στο παιχνίδι έχουν από την μια πλευρά μπεί δυναμικά οι "παράγοντες" της ρωσικής βιομηχανίας ενέργειας, με τα πηγάδια της Κεντρικής Ασίας και από την άλλη πλευρά η ΕΕ η οποία προωθεί - ή τουλάχιστον προσπαθεί να προωθήσει - μια δική της ενεργειακή πολιτική.

Για τον λόγο αυτό από πλευράς αμερικάνικων εταιρειών έχει υιοθετηθεί μια στρατηγική η οποία βλέπει με καλό μάτι τον "άμεσο" έλεγχο των πετρελαίων του Ιράκ μέσα από μια επιδρομή και αντικατάσταση του Σαντάμ με μια κυβέρνηση ανδρείκελο και μια σταδιακή απεξάρτηση από την Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα του Κόλπου. Αλλωστε κανείς στην Ουάσιγκτων δεν βλέπει με "καλό μάτι" την σταδιακή διείσδυση και τις σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των ευρωπαϊκών πετρελαϊκών εταιρειών με τα "πηγάδια" του μαύρου χρυσού στο Ιράκ και το Ιράν.

Η κατάσταση περιεπλάκη ακόμα περισσότερο με την απαρχή μιας διαδικασίας για συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ιράκ η οποία περιλαμβάνει την κατασκευή υποδομών αλλά και βιομηχανικών μονάδων πετροχημικών προϊόντων. Οι "αλλαγές" αυτές και η ένταση που δημιουργούν στην περιοχή σε ένα ενδεχόμενο - σχεδόν βέβαιο, όπως εκτιμούν ακόμα και στην Αθήνα στα δύο υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας - στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στο Ιράκ έχουν αρχίσει να σπρώχνουν τις τιμές του μαύρου χρυσού προς τα πάνω και πάλι παρά το γεγονός ότι η διεθνής οικονομική ύφεση θα έπρεπε να συγκρατεί τις τιμές σε επίπεδα κάτω των 20 δολλαρίων το βαρέλι...

 

 

από Μάιο 2002

Γράψε μια λέξη