"Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ"

Βολές στην επικαιρότητα

 

Αρχείο

 

 

Τελευταία ενημέρωση

18 Σεπτεμβρίου, 2002

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και επικίνδυνες στοές με ανεπαρκή υποστήλωση. Και από πάνω τα σπίτια της Στρατονίκης ραγίζουν και το χωριό βουλιάζει... Αυτή είναι η σημερινή κατάσταση στα μεταλλεία της TVX, σύμφωνα με το Δικαστήριο του Πολυγύρου που εξέτασε το αίτημα της εταιρείας να κυρηχθεί παράνομη η απεργία των εργαζομένων.

ΤΟ «ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ» ΣΤΟ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ ΤΗΣ TVX

Μαρία Καδόγλου

Απάνθρωπες οι Συνθήκες Εργασίας στις Μαύρες Πέτρες
σύμφωνα με Δικαστήριο του Πολυγύρου

Απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, υπερεντατικοί ρυθμοί παραγωγής, επικίνδυνες στοές με ανεπαρκή υποστύλωση. Και από πάνω ένα χωριό, η Στρατονίκη, που αγωνιά για την τύχη του...

Αυτή είναι η σημερινή κατάσταση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, όπως προκύπτει από την υπ’αριθμόν 86/2002 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκιδικής, το οποίο κλήθηκε να δικάσει το αίτημα της TVX να κηρυχθεί παράνομη η στάση εργασίας που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στις 21 Ιουνίου 2002.

Εδώ και ένα χρόνο τα σωματεία των εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας έχουν διαμαρτυρηθεί επανειλημμένως προς την εταιρεία για τις τραγικές συνθήκες εργασίας στις υπόγειες στοές του μεταλλείου των Μαύρων Πετρών, κάτω από τη Στρατονίκη. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος απέστειλε τρία έγγραφα προς την TVX επισημαίνοντας τα άμεσα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν για την ασφάλεια των εργαζομένων. Όμως ακόμα και τα έγγραφα της αρμόδιας αρχής έπεσαν στο κενό.

H Aμερικανική TVX ξεθεμελιώνει με φουρνέλλα τη Στρατονίκη Χαλκιδικής και δηλητηριάζει με Κυάνιο και Αρσενικό τα νερά και τις ζωές των κατοίκων. Η γη βουλιάζει και μαζί και τα σπίτια

Αντιμέτωποι με την αδιαφορία της εταιρείας, οι εργαζόμενοι κήρυξαν στάση εργασίας την Παρασκευή 21 Ιουνίου, καταγγέλλοντας με έγγραφό τους τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά :
«οι συνθήκες αντί να βελτιώνονται χειροτερεύουν, τα καυσαέρια και οι σκόνες γίνονται πιο έντονα με τους ξέφρενους ρυθμούς παραγωγικής διαδικασίας, οι διαστάσεις των στοών μεγαλώνουν και γίνονται πιο επικίνδυνες, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η σωστή υποστήριξη».

Για να προλάβει νέες απεργίες, η TVX προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας να κηρυχθεί η απεργία «παράνομη και καταχρηστική» - όμως το Δικαστήριο απέρριψε την αγωγή ως παντελώς αβάσιμη.

Οι εργαζόμενοι που κατέθεσαν στη δίκη έδωσαν μια ζοφερή εικόνα. Οι στοές είναι χωρίς αερισμό, καθώς το κοντινότερο «φιρέ» - πηγάδι εξαερισμού – βρίσκεται έξω απ’ το χωριό, αρκετές εκατοντάδες μέτρα μακριά από το μέτωπο της εξόρυξης. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι στοές δεν προλαβαίνουν να «ξεκαπνίσουν» από τις εκρήξεις και οι εργαζόμενοι εκτίθενται σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα ρύπων. Τα φίλτρα ρύπων στις μάσκες που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι χρειάζονται αλλαγή κάθε δύο ώρες - ενώ παλαιότερα δεν απαιτούνταν πάνω από μία ή δύο αλλαγές στο οκτάωρο. Τον Απρίλιο του 2002 έγιναν μετρήσεις των ρύπων από το Υπουργείο Εργασίας και, όπως ανέφεραν οι εργαζόμενοι, οι ρύποι ήταν τόσο αυξημένοι που τα μηχανήματα «μπλόκαραν»...
Και ενώ αυτά συμβαίνουν στα υπόγεια, πάνω από το μεταλλείο τα σπίτια της Στρατονίκης ραγίζουν από τις εκρήξεις και το έδαφος έχει αρχίσει να υποχωρεί σε αρκετά σημεία. Οι διαβεβαιώσεις εταιρείας και Υπουργείου Ανάπτυξης ότι «η εξόρυξη είναι απολύτως ασφαλής για τον οικισμό» αδυνατούν να καθησυχάσουν τους κατοίκους που βλέπουν τις ρωγμές στα σπίτια τους να μεγαλώνουν – άλλωστε, παλαιοί μεταλλωρύχοι οι περισσότεροι, ξέρουν καλά τι σημαίνει εξόρυξη.
Από το Φεβρουάριο του 2002 μέχρι σήμερα, η Στρατονίκη είναι υπό την κατοχή ισχυρής δύναμης των ΜΑΤ που σκοπό έχει να καταπνίξει την αντίδραση των κατοίκων στο μεταλλείο. Η παρουσία των αστυνομικών αυξάνει την ένταση και τα επεισόδια είναι συχνά. Μόλις πριν από δέκα μέρες, ένας κάτοικος της Στρατονίκης, ο 70χρονος Ιωάννης Ψωμάς – καρδιακός με τέσσερα by-pass - κατηγορήθηκε ότι πέταξε μια πέτρα σε ένα λεωφορείο της TVX, σπάζοντας το τζάμι. Οι αστυνομικοί τον ποδοπάτησαν και τον χτύπησαν τόσο άσχημα που ο ηλικιωμένος πέρασε τέσσερις μέρες στο νοσοκομείο, φρουρούμενος σαν εγκληματίας από ένοπλους αστυνομικούς. Η οικογένειά του επίσης συνελήφθη. Πάνω από 50 κάτοικοι της Στρατονίκης αντιμετωπίζουν πολλαπλές ποινικές διώξεις εναντίον τους και ο αριθμός ανεβαίνει συνεχώς.

Και τώρα, οι φόβοι τους επιβεβαιώνονται από αυτούς που πραγματικά γνωρίζουν τι συμβαίνει κάτω από το χωριό – την Επιθεώρηση Μεταλλείων και τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Μόνο μέλημα της εταιρείας είναι η συνεχής αύξηση της παραγωγής – η οποία πράγματι έχει αυξηθεί περίπου 30% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι, ενώ η συνολική παραγωγή του 2001 ήταν σχεδόν διπλάσια από το 2000. Το εργοστάσιο εμπλουτισμού του Στρατωνίου λειτουργεί πλέον σε συνεχόμενη βάση, στα όρια της δυναμικότητας του και με ελλιπή - τουλάχιστον - συντήρηση. Η ασφάλεια των εργαζομένων, της Στρατονίκης και του Στρατωνίου, περνάει σε δεύτερη μοίρα.


Βίαια επεισόδια γίνονται από το 2000 στην αστυνομοκρατούμενη Στρατονίκη, το χωριό της Χαλκιδικής του οποίου τα θεμέλια υποσκάπτονται από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες της TVX. Με πρωτοφανή αγριότητα, τα ΜΑΤ χτύπησαν τους κατοίκους που διαδήλωναν ειρηνικά κατά της εξόρυξης που κάνει το χωριό να σείεται και τα σπίτια τους να ραγίζουν, ενώ τέσσερις κάτοικοι οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο.

Με την προστασία ισχυρής αστυνομικής δύναμης η TVX εξορύσσει 1500 τόνους τη μέρα από το μεταλλείο των Μαύρων Πετρών, ακριβώς κάτω από τη Στρατονίκη, ενώ η κατάσταση στο χωριό είναι εκρηκτική. Οι μνήμες από τις εκτεταμένες καθιζήσεις και την κατάρρευση πολλών σπιτιών που είχε προκαλέσει η  εξόρυξη του κοιτάσματος από την προηγούμενη εταιρεία είναι νωπές στους κατοίκους. Επί δύο ολόκληρα χρόνια, από τις αρχές του 2000,  η TVX λειτουργούσε το μεταλλείο χωρίς καμία απολύτως άδεια και παρά την ομόφωνη αντίθεση των κατοίκων, αλλά και του Δημοτικού και του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

 Όταν στις 15 Φεβρουαρίου, κατά παράβαση της νομοθεσίας, το Υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε άδεια στην TVX  να συνεχίσει την εξόρυξη κάτω από το χωριό, το ποτήρι ξεχείλισε για τους κατοίκους της Στρατονίκης. Ηλικιωμένοι άνθρωποι, γυναίκες και παιδιά, βγήκαν στο δρόμο για να διαμαρτυρηθούν. Θεωρώντας το πρόκληση να διέρχονται μέσα από το χωριό τα λεωφορεία της εταιρείας με τους εργαζόμενους που σκάβουν τα θεμέλιά του, έμπαιναν μπροστά για να τα εμποδίσουν.  Άλλος δρόμος για το μεταλλείο υπάρχει, είναι όμως πιο μακρύς. Για να μην υποβληθεί η εταιρεία στο επιπλέον έξοδο, η Kυβέρνηση έστειλε τα ΜΑΤ. Έτσι, εδώ και ένα μήνα, το χωριό έχει πλημμυρίσει από πάνοπλους άντρες των ΜΑΤ, που αποστολή έχουν να τσακίσουν την αντίδραση των κατοίκων της Στρατονίκης.

Το βράδυ της Τρίτης ήταν φανερό ότι η αστυνομία είχε έρθει με  την πρόθεση να κάνει συλλήψεις.  Τέσσερις κάτοικοι συνελήφθησαν με ασήμαντη αφορμή και μεταφέρθηκαν στον Πολύγυρο όπου αφέθηκαν να περάσουν τη νύχτα σε κελί, σαν κοινοί εγκληματίες. Η δίκη τους θα γίνει με την αυτόφωρη διαδικασία την Τρίτη 23 Απριλίου. Η βαρύτερη κατηγορία - η χουντικής προέλευσης «υποκίνηση σε στάση» - απαγγέλθηκε στον Τόλη Παπαγεωργίου, το «κόκκινο πανί» για την εταιρεία, λόγω του αγώνα του κατά των μεταλλείων. Ο Δήμαρχος Σταγείρων-Ακάνθου που θέλησε να επισκεφθεί τους κρατουμένους αντιμετωπίστηκε με σκαιότητα από τους αστυνομικούς, οι οποίοι απαίτησαν να του γίνει σωματική έρευνα και απείλησαν να τον βάλουν φυλακή αν αρνηθεί.

Αυτά που ακολούθησαν τη σύλληψη των τεσσάρων κατοίκων στη Στρατονίκη αποτελούν ντροπή για την Ελληνική Αστυνομία. Γυναίκες που μπήκαν μπροστά στην κλούβα που μετέφερε τους συλληφθέντες κυριολεκτικά ποδοπατήθηκαν από τους αστυνομικούς. Ηλικιωμένοι άνθρωποι σύρθηκαν και χτυπήθηκαν βάναυσα. Ένας αστυνομικός και τέσσερις κάτοικοι του χωριού μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο - μεταξύ τους ένας ογδοντάχρονος άντρας και μια 75χρονη γυναίκα.

Από την επόμενη μέρα η αστυνομική δύναμη στο χωριό διπλασιάστηκε  και αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερις κλούβες με 200 άνδρες των ΜΑΤ στο χωριό - περισσότεροι από τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους.

Σα να ζούσαμε σε τριτοκοσμική δικτατορία, η Kυβέρνηση θέτει την Ελληνική Αστυνομία στη διάθεση μιας ιδιωτικής εταιρείας και τη στέλνει να καταπνίξει τον αγώνα ενός χωριού για ζωή. Τα αιτήματα των κατοίκων της Στρατονίκης δεν είναι οικονομικά, θεσμικά ή εργασιακά. Οι άνθρωποι ζητούν τα αυτονόητα - την αξιοπρέπειά τους και την ασφάλεια των ίδιων και των σπιτιών τους  - και αντιμετωπίζονται με ΜΑΤ και φυλακίσεις.  Ανεξάρτητα από το αν είναι δίκαιοι ή όχι οι αγώνες των αγροτών, ποια Kυβέρνηση τόλμησε ποτέ να στείλει εναντίον τους τα ΜΑΤ όταν κόβουν την Ελλάδα στα δύο; Ποια είναι επιτέλους η TVX που μπορεί να χρησιμοποιεί την Αστυνομία μας σαν ιδιωτική φρουρά;

Την περασμένη Κυριακή εμφανίστηκε η πρώτη καθίζηση στη Στρατονίκη, πάνω από τις καινούριες εξορύξεις. Ένας κάτοικος με το μουλάρι του προχωρούσαν σε ένα δρομάκι του χωριού, όταν ξαφνικά το ζώο έπεσε μέσα σε ένα πηγάδι βάθους ενάμιση μέτρου που δεν υπήρχε εκεί πριν από ένα δευτερόλεπτο. Το γεγονός φαίνεται ότι δεν θεωρήθηκε σημαντικό και δεν πέρασε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Όμως τις αμέσως επόμενες μέρες εμφανίστηκε ένα παρόμοιο πηγάδι σε άλλο σημείο του χωριού. Οι χάρτες της ίδιας της TVX δείχνουν καθαρά ότι η καθιζήσεις έγιναν πάνω από τις καινούριες γαλαρίες - ωστόσο η εταιρεία θρασύτατα δηλώνει ότι  ευθύνονται οι παλαιές εκμεταλλεύσεις και συνεχίζει την εξόρυξη, 24 ώρες το 24ωρο. Kαι η «Ελληνική» Kυβέρνηση συνεχίζει να στέλνει ΜΑΤ.

Την επόμενη φορά όμως μπορεί να είναι ένα παιδάκι που θα χαθεί - και τότε να δούμε που θα τρέξουν να κρυφτούν οι κυβερνώντες μας. Για ότι συμβεί από `δω και πέρα στο χωριό, την αποκλειστική ευθύνη θα την έχει η Kυβέρνηση.

18/09/2002

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δωρεάν ανταποδοτική διαφήμιση (επικοινωνήστε με τον webmaster)