"Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ"

Βολές στην επικαιρότητα

 

Αρχείο

 

 

Τελευταία ενημέρωση

18 Σεπτεμβρίου, 2002

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΝΕΟΣ ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ

Την ψήφιση νέου "αντιτρομοκρατικού" νόμου εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Πετσάλνικος. Δεν στερείται σημασίας ότι η εξαγγελία έγινε την 11η Σεπτεμβρίου, επέτειο του τρομοκρατικού χτυπήματος στη Νέα Υόρκη.

Θ.Κ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο υπάρχων αντιτρομοκρατικός νόμος, που τόσες αντιδράσεις είχε προκαλέσει όταν ψηφίστηκε, ακόμα και μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, γιατί παραβιάζει θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα, θα εναρμονιστεί με τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με βάση τον αναμορφώμενο νόμο επιμηκύνεται ο χρόνος παραγραφής ενός εγκλήματος σε 30 από 20 χρόνια, επιβάλλονται αυστηρότερες ποινές στον ή στους αρχηγούς της τρομοκρατικής ομάδας και επίσης μεγαλύτερες ποινές σε όσους διευκολύνουν υλικά ή χρηματικά τις θεωρούμενες ως τρομοκρατικές οργανώσεις.

ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ

Ιδιαίτερα η τελευταία πρόβλεψη ποινικοποίησης των χρηματικών συνεισφορών κάνει σαφές ότι ο νόμος μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον οποιουδήποτε που θα πάρει ένα κουπόνι μιας οργάνωσης που έχει κηρυχθεί ή θα κηρυχθεί μελλοντικά τρομοκρατική. Λογου χάρη, χιλιάδες υποστηρικτές της βασκικής ΕΤΑ σίγουρα έχουν πάρει κουπόνι υποστήριξης στο κόμμα Μπατασούνα, το θεωρούμενο ως πολιτικό σκέλος της ΕΤΑ, που απαγορεύτηκε, παρ΄ότι εκπροσωπείται στη Βασική Βουλή. Δεδομένου ότι ο χαρακτηρισμός τρομοκράτης (και στον ελληνικό λαό) είναι πολύ ασαφής, στο στόχαστρο του νέου τρομονόμου κινδυνεύουν να βρεθούν αγωνιστές της εργατικής τάξης, αγωνιστές του κινήματος κατά της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, οπαδοί του επαναστατικού μαρξισμού, μαχητικοί συνδικαλιστές κλπ.

Δεν πρόκειται για συγκυριακή νομοθετική ρύθμιση κάτω από το βάρος του πλήγματος που προκάλεσε η επίθεση της Αλ Κάιντα στις ΗΠΑ. Εκφράζει βαθύτερες ανάγκες του συστήματος. Δυο αιώνες μετά τη γαλλική επανάσταση, η καπιταλιστική κοινωνία γίνεται όλο και πιο αντιδραστική. Όχι μόνο οι ΗΠΑ με τον παρανοϊκό πρόεδρο Μπούς. Η Ευρώπη που άλλοτε εμφανιζόταν ως προπύργιο των διωκομένων για πολιτικά αδικήματα τώρα αποφασίζει την έκδοσή τους.

ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ

 Η δημοκρατία συνδέεται με την οικονομία όπως η μορφή με το περιεχόμενο, έγραφε ο Τρότσκι. Οι συνθήκες καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης σύμφωνα με τους απολογητές του συστήματος θα έφερναν περισσότερη ελευθερία και ειρήνη. Στην πραγματικότητα, και καθώς η κρίση μαστίζει την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία, φέρνει δικτατορικού τύπου εξουσίες με ή χωρίς κοινοβουλευτικό μανδύα και πολέμους.

Στην ουσία, αυτές οι ρυθμίσεις στοχεύουν στην αντιμετώπιση του ογκούμενου κύματος δυσαρέσκειας εκατομμυρίων ανθρώπων που βλέπουν να συνθλίβονται από την καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση και την κρίση της. Από μια άποψη είναι ένα προληπτικό κτύπημα στο ανερχόμενο κύμα της κοινωνικής επανάστασης. Αλλά η προσφυγή στη θεσμοθετημένη βία με τους τρομονόμους, τις ευρωαστυνομίες και το παγκόσμιο αντιτρομοκρατικό κυνήγι μαγισσών δεν μπορούν να αντέξουν επί πολύ. Το καπιταλιστικό καθεστώς μπορεί να διατηρείται στην εξουσία μόνο με ένα σύστημα ιδεολογικού και κρατικού πειθαναγκασμού. Από μόνη της η κρατική - αστυνομική επιβολή είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεν μπορεί να διατηρηθεί επί πολύ. Όταν οι κοινοβουλευτικές δημοκρατίες υψώνουν πάνω από την κοινωνία τους αστυνόμους και τους δικαστές εκδηλώνουν τη βαθειά αδυναμία τους, την ιδεολογική και πολιτική χρεοκοπία τους. Είναι επομένως ώριμες για την ανατροπή τους.

Το Κίνημα κατά της Καπιταλιστικής Παγκοσμιοποίησης στο στόχαστρο των Αντι-Τρομοκρατικών Νόμων

Από την εφημερίδα ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ 

18/09/2002 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δωρεάν ανταποδοτική διαφήμιση (επικοινωνήστε με τον webmaster)