"Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ"

Βολές στην επικαιρότητα

 

Αρχείο

 

 

Τελευταία ενημέρωση

18 Σεπτεμβρίου, 2002

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ενώ επίκειται ο πόλεμος κατά του Ιράκ

Ωρολογιακή Βόμβα στη Γουώλ Στρητ

Η επικείμενη επίθεση των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ, ένα χρόνο μετά την 11η του Σεπτέμβρη, αναδεικνύεται σε μια νέα οικονομική ωρολογιακή βόμβα, με σαφείς στόχους την ανακατανομή του ελέγχου των πηγών ενέργειας σε συνθήκες ύφεσης, προς όφελος του οικονομικού λόμπυ που έχει αναδείξει τον Μπους σε πρόεδρο των ΗΠΑ.

Γ.Α.

Πίσω όμως από τους σχεδιασμούς της ομάδας Μπους στο Λευκό Οίκο ωριμάζει μια νέα "έκρηξη" η οποία έχει στο κέντρο της την Γουώλ Στρητ και τα εταιρικά συνταξιοδοτικά Ταμεία και οξύνει την κρίση του αμερικάνικου καπιταλισμού. Σύμφωνα με το μοντέλο ιδιωτικής ασφάλισης που αναπτύχθηκε ιδιαίτερα τα χρόνια της χρηματιστηριακής "φούσκας" την δεκαετία του ΄90, οι μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις δημιούργησαν εταιρικά συνταξιοδοτικά ταμεία τα οποία επένδυσαν κυρίως σε μετοχές και εταιρικά ομόλογα (της ίδιας εταιρείας).

Tώρα αποκαλύπτεται ότι τα Ταμεία αυτά μόνο μέσα στο 2001 έχασαν τόσα χρήματα στο χρηματιστήριο που βρέθηκαν με ελλείμματα της τάξης των 111 δισ. δολ. Το τρομακτικό αυτό ποσό έχει αυξηθεί πολύ περισσότερο μέσα στο 2002 καθώς η Γουώλ Στρητ αναμένεται να κλείσει για ττρίτη χρονιά με ζημιές. Το πρόβλημα όμως δεν βρίσκεται απλώς στο τεράστιο αυτό έλλειμμα, ούτε καν μόνο στο γεγονός ότι οι εταιρείες αυτές είναι υποχρεωμένες σύμφωνα με τον νόμο να καλύψουν αυτό το έλλειμμα των ταμείων, κάτι που θα οδηγούσε άμεσα τις περισσότερες από αυτές σε πτώχευση.

Το εντυπωσιακότερο είναι ότι με το υπάρχον λογιστικό καθεστώς των ΗΠΑ - ακόμα και μετά την εισαγωγή των νέων λογιστικών προτύπων λόγω των σκανδάλων - οι εισηγμένες αμερικάνικες εταιρείες παρουσιάζουν στους ισολογισμούς τους ως κερδοφόρα τα Ταμεία και καταγράφουν για τις ίδιες κέρδη... Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα λογιστικά πρότυπα, οι επιχειρήσεις αποτυπώνουν στους ισολογισμούς τους την κατάσταση των Ταμείων, με βάση την προβολή μακρών χρονικών σειρών προβλέψεων για τα αποτελέσματα διαχείρισης των ταμείων και όχι την άμεση καθαρή θέση τους σε ετήσια βάση...

Ετσι για παράδειγμα σύμφωνα με την Morgan Stanley οι επιχειρήσεις του δείκτη 500 της S&P της Γουώλ Στρητ, έχουν καταγράψει στους ισολογισμούς τους κέρδη από την διαχείρηση των συνταξιοδοτικών Ταμείων της τάξης του 7,2% ενώ την χρονιά αυτά είχαν απώλειες που ξεπερνούσαν τα 100 δισ. δολ... Αυτά τα "κέρδη", λένε τώρα οι αναλυτές, είναι ανύπαρκτα και φανταστικά. Για το λόγο αυτό άλλωστε η S&P σταματάει να συνυπολογίζει τα "κέρδη" αυτά στα αποτελέσματα των αναλύσεων που βγάζει η ίδια για τις εταιρείες του δείκτη αυτού.

Η κατάσταση έχει αρχίσει να βγαίνει πλέον στο προσκήνιο και οι δικαιούχοι - συνταξιούχοι κυρίως ορισμένων μεγάλων Ταμείων άρχισαν να κινούνται δικαστικά κατά των εταιρειών απαιτώντας άμεσο έλεγχο για την πραγματική κατάσταση των Ταμείων ενώ παράλληλα άρχισαν να κινούνται διαδικασίες και από τους μετόχους οι οποίοι ζητούν άμεση διαφάνεια στους ισολογισμούς των εταιρειών όσο αφορά τις υποχρεώσεις τους προς τα Ταμεία.

Οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες έχουν επίσης αρχίσει να παίρνουν "θέση", ενώ ορισμένοι αναλυτές μιλούν για την επόμενη μετά την Enron και την WorldCom ωρολογιακή βόμβα η οποία αναμένεται να "σκάσει" με τους ισολογισμούς του 2002 που θα δημοσιοποιηθούν μέχρι τον Μάρτη του 2003. Αν η επέμβαση του Μπούς στο Ιράκ γίνει μέχρι τα τέλη του 2002, σε συνδιασμό με το νέο σκάνδαλο των εταιρικών συνταξιοδοτικών Ταμείων, θα αποτελέσουν ένα εκρηκτικό μίγμα για την ήδη εξελισσόμενη ύφεση, με επιπτώσεις που θα εξαπλωθούν σ΄ ολόκληρο τον κόσμο.

19/09/2002   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δωρεάν ανταποδοτική διαφήμιση (επικοινωνήστε με τον webmaster)