Πολιτικό καφενείο

"Ο Μεγάλος Ανατολικός"

Βολές στην επικαιρότητα

Πρότεινε αυτήν την σελίδα 

Forum

Επικοινωνία

Βιβλίο επισκεπτών

Συνεργάτες

Σύνδεσμοι

  Webmaster: Δημήτρης  

Ανάλυση οθόνης 800Χ600   

Οργάνωση θεμάτων: Βήχος Παναγιώτης   

  Καθημερινή ανανέωση.                                         Αποστολή άρθρων στην: Συντακτική επιτροπή                 Τελευταία ενημέρωση 12 Σεπ 2002

 

Θέμα

Διεθνή

 

 

 

Αρχείο

 

Κεντρική Σελίδα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

ΠΙΑΝΟΥ

ΣΥΝΘΕΣΑΙΖΕΡ

Για μικρούς, αρχάριους

Για μεγάλους, προχωρημένους

ΕΙΔΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ

ΓΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΚΜΑΘΗΣΗ

Από τον Μουσικοσυνθέτη

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΗΧΟ

τηλ. 0109515573 κινητό 0946205678

Δημοσθένους 115 Καλλιθέα 17672

 

Πλανητάρχης εναντίον όλων

EYAΓΓEΛIA NTOYPOY

Φαίνεται τελικά ότι ο Τζορτζ Μπους έχει μεγαλύτερα προβλήματα απ΄ ό,τι φανταζόταν όσον αφορά τα σχέδιά του για το Ιράκ. Οι φωνές αμφισβήτησης για τα σχέδια και τα πραγματικά κίνητρά του αρχίζουν να πληθαίνουν, όχι μόνο στην Ευρώπη, όπου το αντιπολεμικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί είναι ισχυρό, αλλά και στους κόλπους του ίδιου του κόμματός του, καθώς πολλοί, ανάμεσά τους και ιέρακες της αμερικανικής πολιτικής, αμφιβάλλουν

Το αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ» στο κόλπο Σούδας

για το αν ο Σαντάμ Χουσεϊν αποτελεί απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ κοινή απαίτηση όλων είναι να παρουσιαστούν στο λαό αδιάσειστα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο Σαντάμ κατασκευάζει βιολογικά όπλα και ότι σκέφτεται να τα χρησιμοποιήσει εναντίον των ΗΠΑ.

Πρέπει μάλιστα ο πρόεδρος Μπους και το στενό του περιβάλλον να είναι αρκετά στριμωγμένοι, καθώς οι αντιδράσεις τους αντανακλούν μια αμηχανία, που φυσικά κάθε άλλο παρά εμπιστοσύνη μπορεί να εμπνέει. Βλέποντας ο αμερικανός πρόεδρος ότι οι αντιδράσεις πληθαίνουν αναγκάστηκε να βγει ύστερα από μια συνάντηση με το επιτελείο του στο ράντσο του στο Τέξας και να δηλώσει ότι είναι ανοιχτός σε μια ειρηνική λύση που θα οδηγήσει στην αντικατάσταση του Σαντάμ και ότι έχει αρκετή υπομονή και θα εξετάσει τους τρόπους που θα κινηθεί στη Βαγδάτη. «Η αλλαγή καθεστώτος στο Ιράκ είναι για το συμφέρον όλου του κόσμου. Το πώς θα το πετύχουμε αυτό είναι ζήτημα διαβουλεύσεων. Όταν λέω ότι είμαι υπομονετικός άνθρωπος, εννοώ ότι θα εξετάσω όλες τις πιθανότητες και θα λάβω υπόψη όλα τα μέσα που έχω στη διάθεσή μου και τη διπλωματία και τις υπηρεσίες πληροφοριών. Όμως, ένα είναι σίγουρο, ότι η κυβέρνηση αυτή συμφωνεί πως ο Σαντάμ αποτελεί απειλή». Και ενώ οι δηλώσεις αυτές δείχνουν ξεκάθαρα ότι το Ιράκ αποτέλεσε πρωταρχικό θέμα της συζήτησης στο Κρόφορντ, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν φοβάται ότι οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν να πάνε σε πόλεμο με το Ιράκ χωρίς τη στήριξη των συμμάχων τους, ο πλανητάρχης δήλωσε με αθώο και αφελές ύφος : «Ρωτάτε για το Ιράκ; Το ζήτημα αυτό δεν συζητήθηκε στη συνάντηση.»! Από την άλλη όμως ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας, Ντόναλτ Ράμσφελντ, ο οποίος παρευρισκόνταν μαζί με τον αντιπρόεδρο Τσένι και τη σύμβουλο για θέματα εθνικής ασφάλειας Κοντολίζα Ράις στη συνάντηση στο Κρόφορντ, λίγο μετά τις «ειλικρινείς» δηλώσεις του προέδρου ότι δεν ασχολήθηκαν με τον Σαντάμ Χουσεϊν, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό στρατιωτών, δήλωσε ότι η επίθεση στο Ιράκ ήταν ξεκάθαρα στο μυαλό του προέδρου Μπους.

Αυτό αποδεικνύουν και οι κινήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νιου Γιορκ Τάιμς, εκεί μεταφέρεται ολόκληρο αμερικανικό οπλοστάσιο για να αντιμετωπιστεί ο ιρακινός πρόεδρος. Πολεμικό υλικό, οχήματα και στρατιώτες μεταφέρονται στην περιοχή διαμορφώνοντας πολεμικό κλίμα, αν και αμερικανοί στρατιωτικοί επιμένουν πως οι κινήσεις αυτές δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι επίκειται πόλεμος. 

Το σίγουρο είναι ότι ο Μπους χρειάζεται τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας και του αμερικανικού λαού για να πραγματοποιήσει τα σχέδιά του. Η περιοχή του Ιράκ είναι μείζονος σημασίας για τα αμερικανικά οικονομικά συμφέροντα, καθώς βασικός και ανομολόγητος στόχος της κυβέρνησης είναι να πάρει τον έλεγχο των πετρελαίων στην περιοχή.

Δυστυχώς γι αυτόν, όμως, αυτήν τη φορά δεν έχει την άνευ όρων στήριξη της περιώνυμης διεθνούς κοινότητας που αποζητά. Ακόμη και αμερικανοί στρατιωτικοί, σημαντικά στελέχη των ρεπουμπλικάνων καθώς και δημοσιογράφοι αρχίζουν να αμφισβητούν τις προθέσεις του Μπους και να ασκούν αυστηρή κριτική στον τρόπο άσκησης της πολιτικής του. Πόσο μάλλον όταν την προηγούμενη εβδομάδα οι Τάιμς της Νέας Υόρκης αποκάλυψαν ότι κατά την περίοδο του πολέμου του Ιράκ με το Ιράν η κυβέρνηση Ρέιγκαν βοήθησε το Ιράκ, ενώ γνώριζε πολύ καλά ότι θα χρησιμοποιήσει χημικά αέρια για να νικήσει τον εχθρό. Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι ενώ επισήμως ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης Ρέιγκαν καταδίκαζαν τη χρήση χημικών από το Ιράκ, ο πρόεδρος Ρέιγκαν και ο αντιπρόεδρος Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος δεν απέσυραν την υποστήριξή τους στο εμπιστευτικό πρόγραμμα, κατά το οποίο περισσότεροι από 60 αξιωματούχοι της DIA παρείχαν μυστικά στο Ιράκ πληροφορίες για τις θέσεις του ιρανικού στρατού, τα σχέδια μάχης κ.ά. «Το Πεντάγωνο δεν είχε πανικοβληθεί από τη χρήση χημικών αερίων από το Ιράκ. Ήταν ένας ακόμη τρόπος να σκοτώσει ανθρώπους είτε ήταν με σφαίρες είτε με χημικά δεν είχε καμία διαφορά», δήλωσε κυνικότατα βετεράνος αμερικανός στρατιωτικός για τα γεγονότα του 1988. Ξαφνικά όμως τώρα αυτό αποτελεί τάχα αιτία για να πάρουν στα χέρια τους το μέλλον του πλανήτη οι ανθρωπιστές Αμερικανοί!

Δικαίως λοιπόν αρχίζει η αμφιβολία να κυριαρχεί στη σκέψη της κοινής γνώμης. Ο Τόμας Φρίντμαν σε άρθρο του, πέραν φυσικά άλλων ανομολόγητων ακόμη σκοπιμοτήτων, υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι πιο σοβαρές στον τρόπο που μιλούν για τη δημοκρατία. «Όταν η ομάδα του Μπους επιμένει ότι ο Σαντάμ Χουσεϊν πρέπει να εκδιωχθεί για 

να έρθει η δημοκρατία στο Ιράκ και στον αραβικό κόσμο, αλλά δεν λέει τίποτα για τον εκδημοκρατισμό της Σαουδικής Αραβίας ή της Αιγύπτου, οι άνθρωποι εκεί το παρατηρούν», γράφει ο Φρίντμαν και μεταφέρει τα όσα λέει ο ιορδανός αρθρογράφος Ράμι Κούρι: «Οι Άραβες αναρωτιούνται γιατί η Αμερική πιέζει για δημοκρατία μόνο στο Ιράκ. Ίσως γιατί η Αμερική δεν ενδιαφέρεται για τη δημοκρατία στον αραβικό κόσμο, αλλά φροντίζει για τα συμφέροντά της στο Ιράκ και χρησιμοποιεί τη δημοκρατία σαν δικαιολογία». Χαρακτηριστικός είναι επίσης και ο τίτλος άρθρου του Γκάρντιαν : «Μην εμπιστεύεστε τον Μπους και τον Μπλερ όσον αφορά το Ιράκ», ενώ σε άρθρο των Νιου Γιορκ Τάιμς εκφράζεται αμφιβολία για το αν έχουν στοιχεία οι ΗΠΑ για παραγωγή βιολογικών όπλων στο Ιράκ: «Το να ισχυρίζονται αξιωματούχοι ότι γνωρίζουν αλλά αρνούνται να το συζητήσουν δεν είναι αρκετό. Οι Αμερικανοί δεν μπορούν να αποφασίσουν για ζητήματα πολέμου ή ειρήνης όταν τους αποκρύπτουν τα σχετικά δεδομένα».

φωτογραφίες από τον ριζοσπάστη

13/09/2002

 

 

από Μάιο 2002

Γράψε μια λέξη