"Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ"

Βολές στην επικαιρότητα

 

Αρχείο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΟΛΕΙΑ
ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ
Με προβλήματα ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά

ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΣΜΑ

Με σοβαρές ελλείψεις σε βιβλία και διδακτικό προσωπικό άρχισε και η φετινή σχολική χρονιά. Παράλληλα, σε πολλές περιοχές της χώρας υπάρχουν καταγγελίες σχετικά με την ακαταλληλότητα των σχολικών κτιρίων, ενώ οι διπλοβάρδιες, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις, δεν έχουν ακόμα καταργηθεί. Αν συνυπολογίσει κάποιος στα κενά, που παρουσιάστηκαν κατά τις πρώτες μέρες επιστροφής των μαθητών στα θρανία, τις μεθοδευμένες συνενώσεις τμημάτων που παραβιάζουν ακόμα και τα γεωγραφικά κριτήρια σύμφωνα με τα οποία γίνονται οι εγγραφές, καθώς και τις αξιολογήσεις εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού, με αγοραία 

Όπως τότε, το 1973 στο ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ έτσι και σήμερα οι νέοι μας αγωνίζονται για ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

εκσυγχρονιστικά κριτήρια, καταλαβαίνει ότι η «επανάσταση του αυτονόητου», για την οποία έκανε λόγο τους καλοκαιρινούς μήνες ο υφυπουργός Παιδείας, Νίκος Γκεσούλης, αναφερόμενος στη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος, γίνεται τελικά σε βάρος των μαθητών και των δασκάλων τους.

Σε ό,τι αφορά τα βιβλία, οι ελλείψεις φτάνουν το 10%, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα ΤΕΕ, όπου παρουσιάζεται συνολική μείωση του διδακτικού έργου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα μεγάλο μέρος των σχολικών βιβλίων που προορίζονται για τα εκπαιδευτήρια δεν έχει καν γραφτεί. Συγκεκριμένα, δεν υπάρχουν βιβλία για 120 ειδικότητες, εκ των οποίων οι ανάγκες των 90 θα καλυφθούν με αγορές από το εμπόριο. Οι κενές θέσεις εκπαιδευτικών από την άλλη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την περασμένη Τρίτη στη δημοσιότητα η ΟΛΜΕ ενδεικτικά, από έξι διευθύνσεις της χώρας, ανέρχονται σε περισσότερες από 1.300, ενώ συνολικά λείπουν περίπου 12.500 καθηγητές. Και πάλι, τα περισσότερα κενά εμφανίζονται στα ΤΕΕ, όπου στις έξι διευθύνσεις χρειάζεται να καλυφθούν τουλάχιστον 652 θέσεις, προκειμένου να ξεκινήσει το πλήρες πρόγραμμα μαθημάτων.

Το υπουργείο αποδείχθηκε ακόμα μια φορά ανέτοιμο να υποδεχθεί τη νέα σχολική χρονιά. Την ώρα που χιλιάδες αδιόριστοι εκπαιδευτικοί παραμένουν άνεργοι και βρίσκονται σε λίστες αναμονής, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προβαίνει σε μόνιμες προσλήψεις, αλλά αντιθέτως καθυστερεί να τοποθετήσει αναπληρωτές δασκάλους και καθηγητές όπου εμφανίζεται ανάγκη. Αντ αυτού, παρουσιάζει πλασματικές υπεραριθμίες εκπαιδευτικών σε νησιά και άλλες περιοχές της χώρας, προκειμένου να εμπλουτίσει την επιχειρηματολογία της σχετικά με την κάλυψη των κενών θέσεων.

Οι φοιτητές και οι μαθητές μπροστάρηδες στον αγώνα για ΜΟΡΦΩΣΗ - ΨΩΜΙ - ΔΟΥΛΕΙΑ

Ακόμα και στην περίπτωση των διορισμών αναπληρωτών, «η κατάσταση φέτος είναι χαοτική», όπως τονίζει ο Γιώργος Γαλάνης, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ, εκπρόσωπος των Παρεμβάσεων-Συσπειρώσεων-Κινήσεων. «Στην αγωνιώδη προσπάθειά του να εμφανίσει ομαλή επαναλειτουργία των σχολείων το υπουργείο διόρισε αναπληρωτές χωρίς να έχει επικυρώσει επίσημα τους πίνακες προϋπηρεσίας και παρακάμπτοντας τη διαδικασία επανελέγχου», μας ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, τα κονδύλια για σχολική στέγη στις περισσότερες περιοχές της χώρας είναι ανεπαρκή. Σύμφωνα με καταγγελία του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών νομού Χανίων, πολλά σχολεία λειτουργούν σε διπλοβάρδια, καθώς δεν είναι έτοιμα τα κτίρια όπου θα στεγάζονταν οι μαθητές, ή ακόμα και στην περίπτωση που η κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων έχει ολοκληρωθεί, δεν υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός τους με θρανία και καρέκλες αλλά ούτε και ηλεκτρικό ρεύμα. Και στην Αθήνα όμως, το 30% των σχολείων λειτουργεί σε διπλές βάρδιες, ενώ αρκετά σχολικά κτίρια λειτουργούν χωρίς θέρμανση, χωρίς επισκευές και συντήρηση.

Στην εικόνα της γενικής απορρύθμισης που παρουσιάζει η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κερασάκι στην τούρτα αποτέλεσε η απόφαση του υπουργείου να προβεί σε συρρίκνωση και μείωση τμημάτων στα σχολεία. Κίνηση που θα δημιουργήσει αφενός νέο κύκλο προβλημάτων σε ορεινές και υποβαθμισμένες περιοχές και αφετέρου αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα. «Η άτυπη συμφωνία που είχε γίνει το 1985 με το υπουργείο για σταδιακή μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα στους 25 καταργείται με τις συμπτύξεις και, δεκαεπτά χρόνια μετά, ο αριθμός των μαθητών αυξάνεται στους 35», μας είπε ο Θανάσης Τσιριγώτης, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, ο οποίος τόνισε ότι οι καθηγητές είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν με στάσεις εργασίας στο προσεχές διάστημα στη νέα ρύθμιση, που εκτός των άλλων θα αφήσει έξω από τα σχολεία τα παιδιά των 100.000 μεταναστών.

Χωρίς να γίνονται και φέτος βήματα για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων στη δημόσια εκπαίδευση, η κυβέρνηση επιχειρεί με αντιδραστικές και αυταρχικές ρυθμίσεις να παρουσιάσει «έργο» στους αγανακτισμένους γονείς. Με τις αξιολογήσεις διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού, τους διορισμούς από το υπουργείο των δεκατριών περιφερειαρχών που έγιναν σε καθεστώς ευνοιοκρατίας μέσω συνεντεύξεων, καθώς και τις κρίσεις με κομματικά κριτήρια σχολικών συμβούλων και κατ' επέκταση διευθυντών και καθηγητών, δημιουργείται μια νέα «κομματική δομή» στον τομέα της εκπαίδευσης, όπως τόνισε ο Θανάσης Τσιριγώτης. Επιπλέον, οι ανακατανομές μαθητών και εκπαιδευτικών και οι ρουσφετολογικές προσλήψεις αναπληρωτών, που γίνονται σε βάρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, συμβάλλουν στη δημιουργία ενός σχολείου που επιλέγει, αναπαράγει και απορρίπτει.

27/09/2002   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δωρεάν ανταποδοτική διαφήμιση (επικοινωνήστε με τον webmaster)